Hushållssopor och matavfall
Avfallshantering
På förekommen anledning önskar vi påminna om att varje hushåll ska ha ett eget avfallskärl för hushållssopor, dvs icke matavfall. De kärlen är märkta med er adress när det levereras från SVOA. Lägg dina hushållssopor i det kärl som är märkt med din adress. Sopor hämtas en eller två gånger per vecka beroende på vilket avtal hushållet har och lådorna kan byta plats varje vecka, så kika lite extra på kärlen innan du lägger dina sopor i just ditt kärl och inte någon annans.
Frekvensen på sophämtningen bestämmer du själv genom det avtal du har med Stockholm Vatten.
Som bekant sorterar alla hushåll i Stockholms kommun numera sitt matavfall (sedan januari 2023). I din avgift ingår hämtningen av matavfall – de bruna kärlen som står vid varje sopstation utmed Ladbacksvägen. Ingen boende behöver alltså beställa egna sådana kärl. I de bruna kärlen ska endast matavfall slängas. Avfallet läggs i en brun papperspåse och försluts innan den läggs i kärlet. Inuti påsen finns ett streck – fyll inte påsen högre än det. Har du mycket avfall, använd två påsar. Om medlemmar slarvar med detta kan föreningen få straffavgift vilket kan påverka allas medlemsavgift i slutänden.
Vi vill även nämna att vi har undersökt möjlighet till att använda gröna plastpåsar istället för papperspåsar men tyvärr får vi inte välja det själv utan det är Stockholm Vatten och Avfall som bestämmer i vårt område och man måste använda papperspåsar.
Vi behöver nya påsar för komposterbart avfall, vart vänder jag mig?
Svar: Kompostpåsar kan hämtas hos Marie Åkesson, Ladbacksvägen 11A mellan 10:00-19:00. Finns även att hämta kostnadsfritt vid återvinningsstationer. Tänk på att från och med 2023 är det obligatoriskt att sortera ut matavfallet.
Du kan läsa mer HÄR
I samband med den nya lagen kring kommunal avfallshantering är det värt att notera för varje medlem att flytande fett inte längre får/kan spolas ned i avloppet. Gör så här i stället:
Stekfett och mindre mängder flytande fett
Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng papperet i matavfallet. Förutom att det minskar risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet kan användas för att producera biogas. Och att hjälpa till att hålla föreningens avlopp ”renare” från fett. Gällande fett från stekpannor så kan du låta fettet stelna och sedan torka ur/skrapa bort fettet ur pannan och lägga i matavfallet.
Större mängder flytande fett och olja
Större mängder fett och avsvalnad matolja (t.ex. frityrolja eller grillolja) hälls med hjälp av en tratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lämnas på kommunens återvinningscentral.