VVS och Stamspolning

Vad gäller stamspolning?

Svar: Föreningen gör stamspolning årligen. Då spolar vi vår gemensamma stam ut till kommunens stam. Varje hushåll har ett eget ansvar för sin egen stam och därmed de spolningar som behövs. Vi ber er dock att meddela föreningen om spolning kommer ske då detta kan ha inverkan på den gemensamma stammen.


Våra avlopp
Att tänka på.

  • När du spolar på toaletten, använd inte snålspolning, för bättre genomflöde.
  • I samband med den nya lagen kring kommunal avfallshantering är det värt att notera för varje medlem att flytande fett inte längre får/kan spolas ned i avloppet. Gör så här i stället:

    Stekfett och mindre mängder flytande fett
    Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng papperet i matavfallet. Förutom att det minskar risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet kan användas för att producera biogas. Och att hjälpa till att hålla föreningens avlopp ”renare” från fett. Gällande fett från stekpannor så kan du låta fettet stelna och sedan torka ur/skrapa bort fettet ur pannan och lägga i matavfallet.

    Större mängder flytande fett och olja
    Större mängder fett och avsvalnad matolja (t.ex. frityrolja eller grillolja) hälls med hjälp av en tratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lämnas på kommunens återvinningscentral. 

Här kommer tips för att undvika vattenläckor i kök från kyl och frys.

Statistiken visar att vattenläcka i köket från kylskåp och frys ofta beror på felaktigt handhavande, men med några enkla åtgärder kan man minska risken och förlänga livslängden på sina vitvaror. Vattenskadecentrum delar därför med sig av tips som man kan informera boende/hyresgäster om.

Ventilation:
Kyl och frys genererar värme och behöver utrymme för ventilation. Följ tillverkarens rekommendationer för avstånd till väggar och ventilation för att säkerställa optimal funktion.

Använd plastunderlägg:
Placera plastunderlägg under vitvarorna för att upptäcka eventuella vattenskador. Se till att underläggen är tillräckligt stora och att vitvaran står stabilt på dem.

Håll dräneringshålet rent:
Regelbundet kontrollera och rensa det lilla dräneringshålet längst in i kylskåpet. Om det täpps igen kan avrinningen blockeras, vilket kan leda till vattenskador.

Damma av baksidan:
Dra fram kyl och frys för rengöring minst en gång var sjätte månad. Dammsuga baksidan för att undvika överdriven kompressorbelastning, vilket kan leda till vattenläckage.

Stäng dörrarna ordentligt:
Se till att dörrarna till kyl och frys alltid är ordentligt stängda för att undvika kondensvattenbildning. Ett öppet skåp kan snabbt leda till fuktproblem och vattenskador.

Källa https://www.tryva.se/