Utomhus
Vad gäller tomten?
Svar: På framsidan vill styrelsen att garageuppfarten, träkonstruktionen runt soptunnan, häcken och trädet är kvar. Träd och häck hålls efter av medlemmen. Övrig yta får medlemmen fritt förfoga över. På baksidan har styrelsen godkänt utbyggnad av altanen i höjd med förråd och eventuell trappa ned till marknivå. Vi har ett hushåll som byggt en friggebod på baksidan och det är helt ok om det görs på liknande sätt. Häcken ska vara kvar men eventuella träd får tas ned. Stäm dock av med styrelsen innan större arbeten genomförs både på fram- och baksida.
Jag är intresserad av att installera en grind till min uteplats. Är det något särskilt jag behöver tänka på?
Svar: När det gäller grind har vi inga specifika krav direkt. Det känns rimligt att sätta den där du tänkt dig och vi strävar efter att allt ska se så likt ut som möjligt men här har du lite möjlighet att välja själv. Titta gärna hur dina grannars grindar ser ut och du kan väl se om det finns nån med liknande färg som staketet men inga hårda krav som sagt.
Skötselområde, jag innehar en markplanslägenhet / hus och undrar vad det är jag ska underhålla?
Svar: När det gäller skötsel det är främst häcken som behöver skötas. Både för att det ska se schysst ut samt för framkomligheten i gångarna. Vill man byta ut delar av häcken så är det upp till dig som medlem. Det ska då bytas till samma typ av buskar som är planterade nu, detta för att bibehålla enhetligheten. Idag sitter det 2 olika sorter, Liguster samt Ribers Alpinum. Vill man anlita någon för att byta ut sina buskar eller bara beskära dem så kan vi rekommendera Markljud. Det är dem som sköter föreningens gemensamma ytor. Dessutom hoppas vi att du även kan sköta den lilla gräsmattan framför din uteplats men framförallt hälften av den gräsmatta som finns utanför din ytterdörr. Det bästa är att snacka med din närmsta markplansgranne om upplägget för att sköta denna dvs man kanske kan dela gräsklippare eller turas om att klippa hela eller något i den stilen. Träden ska också beskäras. De träd som finns vid varje kedjehus skall beskäras vart tredje år och där är rekommendationen att trimning ska ske om trädet växt utanför tomten. Önskar man hjälp med trimningen kan man på egen bekostnad få hjälp av Markljud. Ta kontakt med styrelsen via mail så kan de ordna med kontaktuppgifter. Markplanslägenheternas träd ombesörjs av Markljud via styrelsen.
Vilka markiser får man installera?
Svar: När det gäller markiser relaterade till enfamiljshusen/kedjehusen får du tyvärr inte installera någon sådan då det inte är tillåtet att fästa något i fasaden. Detta då denna typ av fasad inte ”tål” detta pga risk för fukt och annat. När det däremot gäller flerfamiljshusen är det tillåtet att sätta upp markiser. För att behålla enhetligheten i området skall en markis av grå nyans användas. Det är också viktigt att uppsättningen sker fackmannamässigt och vi vill i föreningen att du ansöker om lov via styrelsen, bifoga ritning.
Vi planerar att byta brevlåda till en med lås i stil med de andra i området. Är det något speciellt vi ska tänka på eller så kring detta?
Svar: När det gäller brevlådor så har vi inga specifika krav. Det finns lite olika i området.
Får man tvätta bilen på sin uppfart?
Svar: Det går bra att tvätta bilen på sin uppfart med vissa förbehåll. Alla ska följa de rekommendationer som Stockholm vatten ger På biltvätten och Tvätta bilen på rätt sätt.
Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar och tänker på att det kan strida mot miljöbalken att tvätta bilen på uppfarten. Styrelsen rekommenderar därför att biltvätt sker i tvätthall samt att man enbart sköljer av bilen med vatten på uppfarten.