Häck

Idag sitter det 2 olika sorter av häck hos oss i föreningen, Liguster samt Ribers Alpinum. Nedan kan ni läsa tips kring skötsel.
Ansvaret att sköta häckarna är medlemmens. Gäller all häck både bak, fram och även de sidohäckar som står längst 2:ornas häck vid parkeringen.
Det gäller både för att det ska se schysst ut samt för framkomligheten i gångarna.
Vill man byta ut delar av häcken så är det upp till dig som medlem. Det ska då bytas till samma typ av buskar som är planterade nu, detta för att bibehålla enhetligheten.
Vill man anlita någon för att byta ut sina buskar eller bara beskära dem så kan vi rekommendera Markljud.se , det är dem som sköter föreningens gemensamma ytor. 

Använd dig av ett redskap som är tillräckligt vasst, antingen en elektrisk häcksax eller en vanlig häcksax. Så länge redskapet är tillräckligt vasst kan du klippa grenarna så att de blir vackert jämna. Detta ser inte bara bra ut, men häcken har också lättare att återhämta sig från beskärningen på detta vis.

Klipp alltid häcken så att den blir bredare nedtill än ovantill. På så vis säkerställer du att alla blad får tillräckligt med solljus och att din häck behåller sin form så länge som möjligt. Undvik att beskära din häck under en alltför solig dag, eftersom bladen som kommer till ytan efter beskärningen inte är vana vid gassande solljus och kan ta skada.

Viktigt att gödsla och vårda häckarna. Vattning: Var 4:e dag eller vid behov under sommaren med motsvarande 30 mm regn alt. 10 L / buske.

Liguster

Viktigt att man beskär den minst tre gånger per år, mellan maj och september. Efter september är det viktigt att ligustern får vila, så att den klarar av vintern så bra som möjligt. Därför rekommenderar vi att du klipper den första gången innan midsommar.

Ribers Alpinum Måbär

BESKÄRNINGSTID: Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern

Källa: Häckväxteronline.se och Blomsterlandet.se